[U bevindt zich op de Nederlandse website] [ Deutsche Sprache] [English Language]

HOE FUNCTIONEERT EEN NACHTKIJKER

Alle apparaten van de nacht vision technologie bestaan uit een aantal belangrijke onderdelen; beeldbuizen, elektronica, lens, oculair en fotokathode.
Nacht kijkers halen het restlicht uit hun omgeving van maanlicht, licht van de sterren of infrarood licht, wat door de lens binnen komt. De fotonen van het bestaande licht komen op de fotokathode van de beeldbuis en zal veranderen via de Electronen. Daarna verdubbelen de elektronen meerdere malen, versterkt door de elektronische en chemische processen.
De elektronen botsen met hoge snelheid op een fosfor laag en vervolgens naar de oppervlakte. Zo worden de toegenomen Electronen weer omgezet in zichtbaar licht, dat je door het oculair kunt zien. Het beeld is nu een groen achtig beeld als u naar een object kijkt.

De eerste, tweede en derde generatie
Er zijn nachtzicht kijkers van de 1e, 2e of 3e Generatie. We onderscheiden hen door de versterking van het licht dat gebruikt wordt in elk apparaat.

Generatie I

Lichtversterking : 1,000x

1e generatie is momenteel de meest goedkope vorm van nachtzicht-apparatuur in de wereld. Met het gebruik van de hulpmiddelen die op basis van de 1e generatie beeldbuis het licht ca. duizend keer versterkt kan bij maan en sterren licht beperkt worden waargenomen.
Deze apparaten bieden een beperkt beeld met een lage lichtopbrengst maar een lage prijs. Voor Boating, natuur waarneming of controle van uw woning is het apparaat perfect.
Als een 1e generatie kijker wordt ingeschakeld, kan er een hoge fluit-toon gehoord worden die de elektronica produceert.
De beelden die je waarneemt zullen een vertekening rond de buitenste rand hebben, Dit staat bekend als geometrische vervorming.
Als u het apparaat van de 1e generatie uitschakeld, blijft er nog geruime tijd licht in de kijker achter wat langzaam uitdooft, dit is normaal voor generatie 1 beeldbuizen.

Generatie II

Lichtversterking : 20,000x

2e generatie werd in eerste instantie alleen gebruikt voor militaire of speciale professionele doeleinden. De reden is dat de eenheden van de 2e generatie kost ongeveer 1000,- excl. BTW tot 2000,- excl. BTW EURO meer dan de eenheden van de 1e generatie. Het belangrijkste verschil tussen de 1e en de 2 Generaties ligt in het gebruik van micro-kanaal plaat (MKP). MKP functioneert als een elektron versterker en is gelegen achter de fotokathode. MKP is samengesteld uit miljoenen korte parallelle glazen buizen. Wanneer de elektronen in deze geleidingen komenzullen die in veelvoud worden versneld . Dit systeem maakt dat het apparaat van de 2e generatie veel meer licht dan de 1e generatie binnen haalt en maakt het beeld scherper en helderder.

Generatie III

Lichtversterking : 30,000 - 50,000x

3e Generatie is de nieuwste ontwikkeling in de nacht visie Technologie. Met de aanvullende toepassing van de gevoelige chemische-samenstelling van de fosfor-beeldplaat ( Gallium Arcenide ) wordt er een scherper en helder beeld geproduceerd. De apparaten van de 3e generatie zijn veel duurder dan 1 of 2de generatie. Zodat de kijkers van de 3e generatie meer dan € 5.000,- excl. BTW. kosten

INFRAROOD LAMPEN

Alle Starlight scopes (beeldversterking) werken op restlicht. Dit betekent dat in volledige duisternis niets te zien is. Daarom hebben alle nachtkijkers een infrarood-hulplicht (IRI). IRI werpt een straal van infrarood licht dat onzichtbaar is voor menselijke ogen, maar is zichtbaar met uw nachtzicht apparaat. Dit maakt het gebruik van uw nachtzicht apparaat in volledige duisternis te gebruiken is. IRI werkt als een zaklamp, dus het bereik is beperkt.

HOE VER KUN JE ZIEN?
Er zijn vele verschillende factoren die invloed op het bereik van de nachtzicht kijker hebben. Ten eerste, wat u wilt zien? Vind een boot op het water of het vinden een konijn in het bos? Hoe groot het object is, hoe makkelijker is het om te zien. Plus, wil je de details zien ? (dat noemen we het detectie bereik), of om gewoon te moeten kijken om te zien of er iets is, of misschien om te bepalen wie of wat dat is. Ten tweede, een andere voorwaarde is de verlichting. Als restlicht is er maan licht, IR-licht of licht van de sterren, met meer en beter hulplicht kun je beter en verder zien. Met een bijv. goede Generatie 2 kijker is een hond of een hert op ca. 75 tot 100 meter te herkennen. Maar als je in een open veld met enig restlicht van maan of sterren, kunt u ook een huis of gebouw, tot ongeveer 500 meter waarnemen. Houd er rekening mee dat het doel van een nachtzicht kijker is om te zien in het donker, en niet op de langere afstanden, zoals een verrekijker of richtkijker.
Wanneer u bij een nachtzicht kijker, kleine zwarte puntjes op het scherm ziet, zijn dat de kleine “black-spots” als cosmetische verontreinigingen in de beeldbuis, dit is een normaal verschijnsel . Deze zwarte puntjes hebben geen invloed op de realiteit van het beeld en levensduur van de beeldbuis. Een nachtkijker werkt vergelijkbaar met de televisie en trekt stof aan. Meestal kunnen deze partikelen worden verwijderd.